Csáky rostélyos lebbencs rétessel
Hozzávalók:
5 szelet rostélyos,
10 dkg zsír,
20 dkg hagyma,
1 dkg pirospaprika,
3 dl tejföl
6 dkg liszt,
2 dkg paradicsompüré,
4 dkg só,
10 dk töltenivaló paprika,
6 db paradicsom,
5 db tojás,
10 dkg húsos füstölt szalonna,
2 g törött bors.
Lebbencsréteshez:
50 dkg lebbencstészta,
50 dkg tehéntúró,
2 dl tejföl,
10 dkg füstölt szalonna, só.
A következő tölteléket készítjük: a húsos szalonnát kis kockákra vágjuk, egy serpenyőbe tesszük, addig pirítjuk, amíg a zsírját kiadja, majd hozzáadunk 5 dkg apróra vágott hagymát. Ha szép sárgára pirult, hozzátesszük a paprikát és a hámozott paradicsomot, megsózzuk, és kis ideig pároljuk. A tojásokat jól elkeverve ráöntjük a lecsóra, és folyton keverve hagyjuk keményedni, majd félretesszük, hogy kihűljön. A rostélyosokat jól kiverjük, sózzuk, borsozzuk. Egy-egy szelet, közepére szétkenjük a tölteléket, széleit ráhajtjuk a töltelékre, hosszúkás alakúra göngyöljük és átkötjük zsineggel. A zsírt felolvasztjuk, felforrósítjuk, majd beletesszük a (lisztben megforgatott) rostélyosokat és sütőbe téve - időnként átfordítva - 20 percig sütjük. Utána a zsírból kiszedjük a húst, a visszamaradt zsírban világosra pirítjuk a maradék apróra vágott hagymát, beletesszük a pirospaprikát, paradicsompürét, elkeverjük és visszahelyezzük a rostélyosokat, felöntjük annyi vízzel, amennyi szűken ellepi, és lefödve puhára pároljuk. Ha a hús már majdnem megfőtt, kivesszük, a zsinegeket leszedjük, s a tekercseket félretesszük. A visszamaradt pörköltléhez hozzáadjuk a tejfölből és lisztből készült habarást, azzal jól kiforraljuk, majd ezt a mártást a húsra szűrve befejezzük a párolást. Végül egy mélyebb tál oldalára tálaljuk a pirított burgonyát, mellé tálaljuk a - rézsútosan felszeletelt - rostélyosokat, s rájuk öntjük a paprikás mártást.
A füstölt szalonnát vágd kis kockákra, süsd ki a zsírját. A szalonnakockákat emeld ki, s a zsírba keverj 2 kanál tejfölt. A túrót morzsold szét villával, vagy kézzel. A tésztát főzd ki, majd forgasd bele a felforrósított tejfölös zsírba, - ha a tészta nem elég forró, melegítsd utána és keverd hozzá a túrót és a kisütött szalonnát. Fektessünk egymásra két lap rétestésztát, majd a közepére halmozzunk a kész túrós csuszából. Göngyöljük fel, mint a rétest, kenjük meg vajjal, majd tegyük egy sütőlemezre. Forró sütőben süssük 25 percig, 160-170 fokon míg ropogós nem lesz. Ha elkészült vágjuk vastagabb szeletekre, és ezzel körítsük a rostélyost.